افشین یزدانی، وکیل مهاجرت در کانادا است، او به خاطر حرفهاش در اقصاء نقاط جهان زندگی کرده است و به همین خاطر تاکنون چندین بار زندگی خود را از نو بنیان نهاده است. تجربه او در آمریکای شمالی و خاورمیانه سبب ایجاد بینشی عمیق و ارزشمند در زمینه قوانین شده است.
افشین در این مقاله، چشم انداز و دیدگاه خاص و منحصر به فرد خود درباره حرفه وکالت و آنچه وکلای تازه کار باید بدانند تا به موفقیت برسند را با ما به اشتراک میگذارد.
در ابتدا، کمی درباره دوره کاری و رشد خودتان در رشته حقوق برای ما توضیح دهید. از چه زمانی تصمیم گرفتید که وارد رشتهای به اسم حقوق و حرفه وکالت بشوید؟
من وقتی که شانزده ساله بودم تصمیم گرفتم که به حرفه وکالت بپردازم، به همین خاطر به سختی مطالعه میکردم تا بتوانم آزمونهای ورودی دانشکده حقوق را بگذارنم و وارد آن شوم. در آن زمان پشتیبانی زیادی نداشتم و در عین حال پدرم و در مدت کمی مادرم را نیز از دست دادم. من توانستم با تلاش در سن ۲۲ سالگی درجه کارشناسی خودم را در رشته حقوق به دست بیاورم و سپس تحصیلات خودم در مقطع کارشناسی ارشد حقوق را ادامه دادم. در سن ۲۴ سالگی، در ایران توانستم امتحانات نهایی کارشناسی ارشد را با موفقیت بگذرانم و در نهایت در دانشکده حقوق به عنوان مدرس مشغول به کار شدم. در اوایل ۲۸ سالگی، زندگی متاهلی من آغاز شد و به همراه همسرم به کشور امارات متحده عربی شهر دبی، عزیمت کردیم، و در آن جا به عنوان مشاور حقوقی و استاد دانشگاه مشغول به کار شدم تا آنکه در سال ۲۰۱۲ میلادی به همراه همسرم موفق به مهاجرت به کشور کانادا گردیدیم.
سفر من همیشه در بطن رشته حقوق و وکالت تا به امروز ادامه داشته است و متوقف نشده است. در تمام این دوره، که بیش از بیست سال میشود، من همیشه در رشتههای مختلف حقوق به تحصیل پرداختم و توانستم چندین مدرک مختلف در گرایشهای مختلف حقوقی به دست بیاورم.
آیا شما شیوه کارتان را بعد از مهاجرت از ایران به کانادا تغییر دادید؟
خوب، من از دبی به کانادا آمدم، و به همین خاطر رسیدن به کانادا دومین مقصد در سفر حرفهای من به حساب میآید. کانادا فضای جدید و تازهای برای من به حساب میآمد. من مجبور بودم دروس و مسائل حقوق را از نو بیاموزم و به همین خاطر مجبور شدم نزدیک به 6 سال برای درک درست این مسائل زمان صرف کنم. در اینجا من باید از صفر همه چیز را شروع میکردم، به همین خاطر من تمام تجربهای که در فضای بینالملل به دست آورده بودم را به کار بستم.
در اینجا بهترین راه آن بود که به افرادی زیادی که قصد مهاجرت به کانادا را داشتند کمک کنم. کانادا هر ساله پذیرای چیزی نزدیک به نیم میلیون مهاجر است، و به همین خاطر واضح بود که این حوزه کاری یکی از پرتقاضا ترین حوزههای خدمات حقوق در کشور کاناداست. برای تبدیل شدن به وکیل مهاجرت در کانادا، من باید دوره کارشناسی حقوق را در دانشکده آزگود (Osgoode Hall) در دانشگاه یورک (York University) را میگذراندم، بعد از این گذراندن این دوره توانستم مدرک صلاحیت حقوقی خودم را از کمیته ملی اعتبارنامههای حقوقی فدرال کشور کانادا (National Committee of Accreditation of the Federation of Law Societies of Canada) دریافت کنم. پس از آن بود که توانستم آزمونهای بریسیتور و سالیسیتور استان انتاریو را نیز با موفقیت طی نمایم.
چطور توانستید بر موضوع حقوق مهاجرت به تخصص لازم برسید؟
در ابتدا، من مجبور بودم که بر روی درخواست اقامت خودم کار کنم. بعد از آن به عنوان یک مشاور در زمینه حقوق مهاجرت در دو سرویس دهنده بزرگ مهاجرت کانادا یعنی: گلدن گروپ (Golden Group) و WWICS مشغول به کار شدم. پیش از آنکه به عنوان وکیل مهاجرت در کانادا مشغول به کار شوم، یک دوره مشاوره مهاجرت را گذراندم، سپری کردن یک دوره یک روال معمول برای مشاورین مهاجرت در کشور کاناداست. تبدیل شدن به یک مشاوره مهاجرت این کمک را به من کرد که بتوانم هزینههای و شهریه دانشکده حقوق را پرداخت کنم و تجربیات بسیار خوبی نیز در زمینه مهاجرت به کانادا به دست بیاورم.
کانادا فضای جدید وتازهای برای من به حساب میآمد. من مجبور بودم دروس و مسائل حقوق را از نو بیاموزم و به همین خاطر مجبور شدم نزدیک به شش سال برای درک درست این مسائل زمان صرف کنم.
در کانادا، سپری کردن دوره قوانین مهاجرت امر لازمی در دانشکده حقوق به حساب نمیآید، به همین خاطر شما باید خودتان به صورت خودخوان و خودآموز نسبت به یادگیری آنها اقدام کنید. دوره مشاوره حقوق مهاجرت، یک دوره سنگین شش ماهه بود. طی کردن این دوره زمینهساز درک درست و مهارت خوبی در باره حقوق مهاجرت برای من شد.
در گذشته، شما میگفتید که «اولین نکته برای یک تازه وارد به خاک کانادا آن است که تمرکز خودش را بر روی تبدیل شدن به بخشی از ساختار اجتماعی جامعه میزبان کانادا بگذارد.» میتوانید کمی بیشتر این موضوع را برای ما توضیح دهید؟
توانایی سازگار شدن، یکی از مهمترین عوامل برای یک مهاجرت موفقیتآمیز است. سازگار شدن، به معنای توانایی پذیرش تغییرات و یا انعطاف به خرج دادن برای شرایط جدید و متفاوت است. بر اساس همین معنا و مفهوم، در مقوله مهاجرت، توانایی سازگار شدن به معنای آن است که یک مهاجر بتواند زندگی خودش را با شرایط وفق دهد و بتواند به خوبی با شرایط منزل جدید انطباق حاصل کند. هضم شدن در اجتماع جدید فرایندی است که در آن یک مهاجر میتواند خودش را با ساختارهای اجتماعی اطراف خود، در اینجا کشور کانادا، وفق دهد و با فرهنگ و محیط منزل جدید خود سازگار پیدا کند. یکی از مهترین مزایایی که در کشور کانادا وجود دارد آن است که این مسیر برای تازهواردان واضح و بسیار مشخص است. همانطور که من نیز اشاره کردم، تازهواردان میتوانند به راحتی این فرایند را طی کنند.
همرنگ شدن با جامعه اطراف گام بسیار مهمی در کل فرایند مهاجرت به حساب میآید. برای نمونه، خود من، آشنایی با این فرهنگ با رفتن به دانشگاهها و کلاسهای زبان میسر شد. من تقریباً پنج سال از عمرم را در یادگیری فرهنگ کانادایی سپری کردم. به عنوان یک وکیل مهاجرت، من همیشه موکلینم را برای تبدیل شدن به بخشی از جامعه کانادا راهنمایی میکنم.
از دیدگاه شما چه تغییرات و تحولاتی در فضای مهاجرت امروز در حال اتفاق افتادن است؟ چه گرایشهای جدیدی را در این چند ساله مشاهده کرده اید؟
اگرچه دولت کانادا برای ورود یک و نیم میلیون مهاجر جدید تا سال ۲۰۲۵ برنامههایی را در دست دارد، اما در عمل هر ساله چیزی کمتر از هزار نفر با برنامههای مهاجرتی نظیر ویزاهای تجاری و یا استارتاپی وارد خاک کانادا میشوند. این برنامهها از سال ۲۰۱۴ به سیاستهای مهاجرتی کشور کانادا اضافه شدهاند. با این که من مخالف ورود پناهجویان نیستم، اما نمیتوانم درک کنم که چرا دولت کانادا ورود پناجویان را نسبت به ورود کارآفرینان یا سرمایه گذران ترجیح میدهد.
برخی از نگرانیهای اکنون من این است:
آیا میتوانید به فلسفه و یا تفکری اشاره کنید که تاثیر زیادی بر روی زندگی حرفهای شما داشته است؟
کمالگرایی چیزی است که من به آن اعتقاد دارم. کمالگرایی به معنای پافشاری یک فرد برای دستیابی به نهایت کیفیت روحی، روانی، فیزیکی و مادی است. من یک کمالگرای بزرگ هستم و همیشه هم بوده ام پس بنابراین توقعات و انتظاراتم خیلی بالاست. برای کسی مانند من، ریسکپذیری، به معنای آزمودن چیزهای جدید و یادگیری از اشتباهات در این تلاشهاست. من در زندگی گذشته خودم، چه در ایران، یا دبی و یا حتی کانادا اشتباهاتی داشتهام.
در کانادا، سپری کردن دوره قوانین مهاجرت امر لازمی در دانشکده حقوق به حساب نمیآید، به همین خاطر شما باید خودتان به صورت خودخوان و خودآموز نسبت به یادگیری آنها اقدام کنید.
هدف زندگی من آن بوده است که تا پیش از مرگم، تبدیل به انسانی متعالی و کامل شوم. من با چنین نگرشی زیستهام و باور دارم شاید فردا آخرین روز زندگی من باشد و بر این اساس امروز را زندگی میکنم. من کاری که اراده میکنم را هم اکنون به پایان میبرم، شاید فردا برای انجام آن فرصتی نباشد و یا دیر شده باشد.
کارهای عام المنفعه شما در مسیر کمالگرایی شما چه نقشی دارد؟
همانطور که کمالگرایی به معنای پافشاری یک فرد برای دستیابی به نهایت کیفیت روحی، روانی، فیزیکی و مادی است من اعتقاد دارم کارهای عام المنفعه به ارتقای روح و روان من کمک می کند. ضرورت یک انسان متعهد و مسئول بودن مه را به سمت کارهای عام المنفعه و کمک به افراد نیازمند سوق می دهد. در سال های گذشته کمیته خیریه گروه وکلای یزدانی را بنیان نهادم. این کمیته خیریه توانسته است که سالیانه نزیک به پنجاه هزار دلار را برای مقابله با فقر و بی سوادی اهدا نماید.
بنی آدم اعضای یک دیگرند
که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار
دگر عضوها را نماند قرار
سعدی شیرازی
کارکردن داوطلبانه در زمینههای حرفهای، نه تنها به نفع جامعه است، بلکه میتواند تواناییهای حرفهای من را نیز بهبود ببخشد.
آیا شما توصیههایی را برای وکلای جوان و تازه کار که تجربه کمی در زمینه حقوق مهاجرت دارند و پا جا پای شما بگذارند دارید؟
فرصتهایی که برای وکلای مهاجرت با استعداد در کانادا وجود دارد هم بسیار زیاد و هم بسیار چالش برانگیز است. وکلای ماهر میدانند که حقوق مهاجرت خیلی بیشتر از پر کردن فرمها است. در حقیقت خدمات خوب مستلزم قدرت تصور بالا و خلاقیت، توجه به جزئیات، و داشتن «مهارتهای نرم» میتواند به موکلین مهاجرت شما کمک کند که بتوانند به خوبی فرایند مهاجرت خودشان را طی کنند و در نهایت کانادا را خانه خودشان بدانند.
فعالان حوزه مهاجرت باید توانایی پشتیبانی از نیازهای اقتصادی مهاجرین را نیز داشته باشند. مهاجرانی که با درخواستهای تجاری یا کارآفرینی وارد خاک کانادا میشوند، میتوانند فرصتهای چشمگیری را در اینجا بیابند، داشتن مهارتهای نرم همراه با داشتن مهارتهای عملی قوی و دانش کافی، میتواند تفاوتهای قابل قبولی را برای موکلین شما و نیز کسب و کارهای آنها ایجاد کند.
به نظر شما چه چیزهای دیگری را باید وکلای مهاجرتی داشته باشند تا آنها بتوانند در فضایی که هم رقابت زیاد است و هم تقاضا، به موفقیت برسند؟
در این زمینه من چند توصیه دارم:
یک قدم فراتر- یک وکیل مهاجرتی خوب فردی کامل و جزئی نگر است که ضمن داشتن تعهد به ضرب العجلهای کاری، تقاضا ها و مدارک را آماده سازی و ارسال نموده و تا موفقیت موکل خود فرایند را پیگیری نماید. هرچند یک وکیل موفق می تواند خدمات بیشتری از طریق ارتباط موثر با موکل و رصد چشم انداز نیازهای او ارائه می نماید.
حقوق مهاجرت تقریبا با هر زمینۀ حقوقی دیگری متفاوت است. موکلان آینده به دنبال نتایج مشخصی می باشند. آنها به دنبال مهاجرت به کانادا بوده اما لزوما نمی دانند که چگونه فرایند مهاجرتشان را پیش ببرند.
این جایی است که یک وکیل کاربلد مهاجرتی پا را فراتر نهاده و آنچه که به موکلان برای شروع در کانادا انگیزه می دهد را به خوبی درک می نماید. اینکه انگیزه آنان صرفا پیدا کردن فرصتهای اقتصادی بهتر در کانادا یا شرایط سخت و دشوار در کشور میزبان است و یا به علت ارتباط با دوستان و خویشاوندان از کشور مبدا که در حال حاضر در کانادا به سر می برند و یا ترکیبی از تمامی دلایل ذکر شده در بالاست. هرچه که نسبت به موکل خود بیشتر شناخت پیدا کنید بیشتر قادر خواهید بود تا تخصص خود را جهت پیدا کردن موثرترین مسیر قانونی برای موکل خود به کار ببرید. یک وکیل مهاجرتی خوب نه تنها به فرایندهای رسمی و اداری (کاغذ بازی) موکل خود واقف است بلکه به خوبی از رویای های موکلین خود آگاه است. فرایند کمک کردن به مشتریان تا حدی شبیه بازی شطرنج است شما باید خلاق بوده و چندین حرکت را از پیش شناسایی نمایید.
از لحاظ فرهنگی انعطاف پذیر و همدل باشید-مهاجرت حتی برای کسانی که با مهارتها و سرمایه لازم به کشوری مثل کانادا که با روی باز و دوستانه از مهاجرین استقبال می کند آمده اند هنوز هم امری سخت و دشوار است. همانطور که پرستاران و پزشکان نیاز به “مهارتهای رفتاری خارج از بحث درمان” دارند، وکلا نیز به مهارتهای جانبی در تعامل با موکل خود نیاز دارند. خود ر در جایگاه مشتری تصور نمایید. برای فهمیدن اینکه چطور مسائل و موضوعات از دید مشتری قابل بحث هستند زمان صرف کنید برای نمونه بسیار مهم است که در مورد هزینه ها و خدماتی که مشتری دریافت می کند شفاف باشید و از قبل همه چیز را مطرح نمایید. از تعطیلی های رسمی (مذهبی و ملی) با خبر بوده ونسبت به موضوعات حساسیت برانگیز، اصول اخلاقی و پرتکل ها واقف باشید.
وکلای مهاجرتی موفق با یک تصویر کلی بزرگ از مشتریان، چالش ها و موانع بر سر راه آنها و همچنین امید ها و رویاهای آنها را درک می نمایند. این بهترین شیوه برای مشتریان، شرکت شما و در نهایت برای کاناداست تجربههایی که به عنوان یک وکیل مهاجرت به دست آوردهام بسیار آموزنده است. من در سال ۲۰۱۲ بعد از اتمام تحصیلاتم و به دست آوردن تجربههایی در زمینه تکنیکها و روشهای انجام کارها در خاورمیانه به کانادا رسیدم. من در زمانی که بر روی فرم درخواست مهاجرت خودم کار میکردم، به شیوههای مهاجرت کانادایی علاقمند شدم.
همانطور که پیش از این نیز ذکر کردم، حتی با تجربههایی حقوقی که من داشتم، فائق آمدن بر فرایند مهاجرت کار سختی بود. ما به عنوان یک مشاور مهاجرت در کانادا کار خودم را شروع کردم، بعد از مدتی در زندگی در مونترال و سپس ونکوور، و کسب مدرک LLM ازدانشکده حقوق آزگود در تورنتو، در سال 2019 و در چهل سالگی توانستم فعالیت حرفهای خودم را در اینجا آغاز کنم.
این نوع از صفر شروع کردن، چالشهای خاص خودش را دارد. اما تازه وارد بودن و شروع دوباره همه چیز در کانادا، مزایای خودش را برای رشد شما دارد. شرکتهای حقوقی همیشه از دید همه به عنوان ارائه کننده خدمات حمایتی دیده میشوند، به همان شکلی که سازمانهای اجتماعی یا کلینکهای درمانی و پزشکی این طور هستند، اما در اینجا رابطهای قوی میان وکلا وجود دارد و همیشه وکلای تازه کار برای این سازمانها اهمیت خاصی دارند.
آیا میتوانید موضوعی که برای سال ۲۰۲۳ میخواهید به آن بپردازید را به ما بگوئید؟
اخیرا من فعالیتهای حقوقی مهاجرتی خودم را در ایالت کالیفرنیا آمریکا بسط دادهام. یکی از کارهایی که من میخواهم در سال جدید انجام دهم این است که مدرک کارشناسی ارشد حقوق از آمریکا بگیرم و در ایالت کالیفرنیا آمریکا نیز بتوانم وکالت نمایم. سپس موسسه وای ال جی میتواند هم به مهاجرین مقصد کانادا و هم آمریکا خدمات حقوقی ارائه کند.
اصلی ترین عنصر در موفقیت شما چیست؟
من یک کارآفرین خود ساخته هستم. من یک ریسک پذیرم. هیچگاه در سایه و سکون و منطقه آرامش زندگی نکرده ام. من تا کنون سه بار از صفر زندگی خودم را شروع کردهام. اولین بار آن در ایران بود؛ در آنجا من در سن ۲۴ سالگی اولین سکوی پرتاب خودم را ساختم و آماده رفتن به مرحله بعد شدم. من آن زمان روزی هجده ساعت کار میکردم. مرحله بعدی زندگی من، اقامت در دبی بود؛ من در سن بیست و هشت سالگی به کشور امارات رفتم و فعالیت در فضای بینالمللی را شروع کردم. کار کردن در دبی، توانستم تجربههای کار بینالمللی حقوقی فوقالعادهای را در اختیار من قرار دهد، همچنین در آنجا بود که توانستم از نظر مالی خودم را برای رفتن به مرحله بعدی زندگی حرفهایام آماده کنم.
در نهایت در سال ۲۰۱۲ تحت برنامه برنامه نیروی کار ماهر ایالت کبک، به کانادا آمدم. از همان روز اول، من میخواستم یک وکیل موفق در کانادا باشم. در اینجا شش سال طول کشید تا من بتوانم دورههای آموزشی را به اتمام برسانم، من در درجه کارشناسی حقوق فارغالتحصیل شدم، و توانستم امتحانات حرفهای در این زمینه را با موفقیت بگذارنم و تبدیل به یک وکیل حرفهای در کشور کانادا شوم. حتی اکنون نیز من آماده رفتن به مرحله بعدی زندگی حرفهایم هستم، من میخواهم تا پیش از به اتمام رسیدن سال ۲۰۲۳ در کشور آمریکا تبدیل به یک وکیل مدافع حرفهای شوم.
برای آنکه بتوانید درک بهتری از قابلیتهای مالی موسسه YLG داشته باشید، باید بگویم این کسب کار در هر ماه چیزی در حدود ۷۰۰,۰۰۰ دلار هزینه دارد. چنین مبلغی در کانادا، واقعاً زیاد است.
در کنار YLG، من کسب و کارهای دیگری را نیز دارم: شرکتهای TIARCH، Ustartup،YLG Media، YLG Business Angle Invesotr و همین چند وقت پیش شبکه تلویزیونی ماهوارهایام از آن جمله هستند.
چه چیزی به شما انگیزه میدهد که بهترین نتایج ممکن را برای موکلین خودتان ایجاد کنید؟
کمک کردن به آنها برای رسیدن به اهدافشان مهمترین پیشران من در زندگی است. بسیار مایه خشنودی و رضایت من است که به موکلینم کمک میکنم و مشکلاتشان را حل می نمایم. من این نکته را همیشه در خاطر دارم که آنها از من کمک خواستهاند و به من اعتماد کردهاند. در کنار این، رضایت مشتریان و شهرت خوب نیز مهم است. موفقیت موکلین من، موفقیت خود من است!
افشین یزدانی، وکیل مهاجرتهای تجاری و کارآفرینی در استان اونتاریو کاناداست. دانش حقوق بین الملل و این نکته که او تنها موکلین ویزای تجاری و مهاجرت شرکتی را قبول می نماید باعث تمایز او میان وکلای کانادایی شده است. افشین گروه حقوق یزدانی (YLG) را در سال ۲۰۱۹ در تورنتو کانادا راهاندازی کرد، و شرکت او به سرعت رشد کرد، و توانست دفاتر نمایندگی خود را در تهران، شیراز، ونکوور و لسآنجلس تاسیس کند. امروز، بنیاد حقوقی یزدانی، بیش از ۶۰ کارمند تمام وقت دارد و سالانه به بیش از ۴۰۰ پرونده حقوقی رسیدگی میکند.